La majoria de persones han experimentat estrès a la feina en algun moment de la seva vida. Moltes vegades es tracta de situacions estressants puntuals que no suposen un gran problema –per exemple, dur a terme una tasca sota pressió dintre d’un plaç establert-. No obstant, quan els problemes persisteixen, l’estrès pot cronificar-se, comprometent greument el benestar físic i emocional de la persona que ho pateix.

L’APA (American Psychological Association -Associació Americana de Psicologia-) identifica una sèrie de factors que solen produir-se al lloc de feina i que poden desencadenar estrès laboral, com ara cobrar un baix salari, suportar càrregues de treball excessives, poques oportunitats de creixement dins l’empresa, treball poc estimulant, falta de claredat i demandes contradictòries, o sensació de falta de control en les decisions, entre d’altres.

A curt plaç, la vivència d’aquest tipus de circumstàncies pot provocar malestar tant físic com psicològic al treballador (mal de cap, mal de panxa, trastorns del son, irritabilitat, manca de concentració, etc.) però quan aquestes situacions es perllonguen en el temps poden comportar conseqüències més greus per a la salut, com ara ansietat, depressió, insomni, aparició de malalties cardiovasculars, debilitament del sistema immunològic, etc. A més, algunes persones utilitzen mètodes poc saludables per fer front a l’estrés (fumar, beure alcohol, prendre medicació, menjar en excés o poc) que, en lloc d’eliminar el problema, no fan més que agreujar-lo. Malauradament, segons assenyala l’APA, els casos d’estrés en l’àmbit de la feina es donen amb massa freqüència i suposen un greu problema.

Per aquest motiu, proposa una sèrie de recomanacions per a enfrontar-se a l’estrès laboral:

  1. Identifiqui els seus estressors: Durant una o dues setmanes, faci un registre diari de les situacions estressants que s’han produït i com hi ha respost, anotant tota la informació possible. Aquesta tècnica pot ajuda’l a identificar patrons d’estrès i factors desencadenants.
  1. Utilitzi respostes saludables: Hi ha diversos mètodes saludables que es poden dur a terme per a combatre l’estrès: fer exercici, reservar un temps per a gaudir de les seves aficions o activitats preferides, crear hàbits de son saludables, etc.
  1. Estableixi límits: A l’actualitat, amb el sorgiment de les noves tecnologies és possible treballar des de qualsevol lloc i estar disponible les 24 hores del dia, fet que està provocant que es difuminin els límits entre la vida professional i la personal. No permeti que això succeeixi, marqui una línia clara a la seva feina.
  1. Prengui’s un temps per a “recarregar-se”: Per a evitar els efectes negatius de l’estrès crònic i l’esgotament, tots necessitem un temps per a recuperar-nos i tornar al nostre nivell de funcionament anterior a l’episodi estressant.     Aquest procés de recuperació requereix “desconnectar” de la feina, fent petits recessos per a descansar d’acord amb les seves necessitats i preferències. Sempre que sigui possible, prengui’s un temps lliure per a relaxar-se i descansar.
  1. Aprengui a relaxar-se.
  1. Parli amb el seu supervisor: Nombrosos estudis mostren que els empleats saludables solen ser més productius. Aquest fet hauria d’incentivar els empresaris o caps a crear un bon clima laboral que promogui el benestar dels seus treballadors. Miri de parlar amb el seu supervisor a fi d’elaborar un pla eficaç per a gestionar els factors estressants que ha identificat. Sobre això, l’APA recomana als empleadors la següent página web (http://www.apaexcellence.org/).
  1. Busqui suport: Comptar amb l’ajut d’amics de confiança i membres de la família pot millorar la seva capacitat per a gestionar l’estrés. Esbrini si la seva empresa disposa de recursos per a controlar l’estrès a través d’un Programa d’Assistència a l’Empleat (PAE).

 

Si bé les pautes anteriors poden ser eficaces, l’APA recomana acudir a un professional de la Psicologia en els casos en que la persona segueixi sentint-se aclaparada per l’estrès laboral, recordant que els psicòlegs són professionals capacitats per a ajudar a controlar millor l’estrès i a adquirir hàbits de comportament més saludables.

 

Font:

– COP. http://www.cop.es/infocop/pdf/2464.pdf

– APA. http://www.apa.org/helpcenter/work-stress.aspx