La teràpia cognitivoconductual (TCC) és un tipus de tractament psicològic que s’adreça a prevenir, reduir o eliminar comportaments inadequats (per exemple depressions, preocupacions excessives, reaccions agressives o d’ansietat, etc.) i a ensenyar i potenciar comportaments adequats (per exemple, el control de l’ansietat i les pors, millorar les relacions interpersonals, etc.). La TCC permet identificar i modificar comportaments i pensaments negatius, fet que ajuda que la persona millori el seu benestar.

És una teràpia de tipus “pràctic”, en el sentit que pretén ensenyar el pacient tot un seguit de tècniques que li permetin afrontar eficaçment els seus problemes psicològics.

La TCC és una forma de tractament estructurada, on els objectius s’acorden entre el pacient i el terapeuta. La teràpia se centra en els problemes actuals i en els factors que fan que aquests es mantinguin en el moment present. No consisteix només a “parlar” amb el terapeuta. Encara que explicar els propis problemes pot tenir un valor positiu, en general, la majoria de trastorns psicològics necessiten que la persona s’impliqui treballant fora de la sessió terapèutica per aconseguir canvis en la seva manera de pensar, sentir o comportar-se.

La TCC és la modalitat de teràpia psicològica que compta amb un més ampli suport científic pel que fa a la seva eficàcia. S’ha mostrat eficaç en molts trastorns mentals (ansietat, depressió, trastorns de l’alimentació, disfuncions sexuals, psicosis, addicions, etc.) a més d’altres problemes de salut en els quals tenen una influència notable els factors psicològics (per exemple, dolor, asma, síndrome de colon irritable…) i en els processos d’adaptació a algunes malalties (càncer, diabetis, trastorns cardiovasculars…).

En vols saber més? Pots descarregar-te el tríptic informatiu elaborat per la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (SCRITC) anomenat “Psicoteràpia i Teràpia Cognitiva-Conductual” a www.scritc cat